Grundlag for DCuF Elitecenter

I kølvandet på Vinter-OL i PyeongChang, Sydkorea i 2018, blev der nedsat en arbejdsgruppe med det formål at komme med et forslag til et grundlag for et nyt elitecenter. Nogle af de vigtige faktorer i arbejdet var bl.a. at adskille forbundets politiske ledelse fra den sportslige ledelse, ligesom det var vigtigt at se på forbundets muligheder for at opnå flere medaljer ved internationale mesterskaber.

Arbejdsgruppen fremlagde sit forslag, på forbundets generalforsamling den 19. maj 2019. Forslag blev vedtaget og grundlaget for elitecenteret findes derfor nedenfor:

 • Etablering af elitetræningscenter (et eller flere steder i københavnsområdet) med betaling for deltagelse (herefter kaldt elitedeltagere). Der afholdes optagelsesprøver for nye deltagere.
 • Det kræves at man er elitedeltager for at kunne repræsentere Danmark ved internationale mesterskaber.
 • Der etableres en træneruddannelse.
 • Der nedsættes/ansættes en sportslig ledelse bestående af flere personer, som skal være uafhængig af DCuF’s bestyrelse. Forhåbentligt er der en række trænere heri. (Den sportslige ledelse består pr. 23. maj 2021 af to landstrænere, red.)
 • Den sportslige ledelse tildeles en række beføjelser, herunder:
  • Sætte individuelle krav til elitedeltageres træning i forhold til den enkelte spillers job, uddannelse etc. – både for træning på is og fysisk træning.
  • Sætte krav til sæson- og turneringsplanlægning for elitedeltagere, samt sportslige krav til elitedeltagere og hold.
  • Have mulighed for at sanktionere spillerne, der ikke forsøger at leve op til de aftalte krav.
  • Foretage økonomiske prioriteringer for elitepuljen, såsom vælge hvilke mesterskaber og turneringer der kan opnås støtte til, for at prioritere de turneringer/discipliner, der giver størst muligt sportsligt udbytte og resultatpotentiale.
  • Foretage ændringer (i fx spilrækkefølge) under mesterskaber og turneringer, der er støttet fra elitepuljen.
 • Der afholdes en kvalifikationsturnering til internationale mesterskaber, såfremt der er hold nok (i den pågældende disciplin) som ønsker dette. Disse hold kan udelukkende bestå af elitedeltagere. Såfremt der ikke er hold nok til en kvalifikation må den sportslige ledelse sammensætte et hold ud fra de spillere, som ønsker at stille op.

Elitecenteret er, som det nævnes ovenfor, placeret i Københavnsområdet, hvilket i praksis bestyder, at curling-klubberne i hhv. Tårnby, Gentofte og Hvidovre lægger is til elitecenterets træningspas. Alle spillere i elitecenteret er forpligtet til at deltage i et nærmere aftalt antal af elitecenterets træningspas, herunder også træningspas i alle tre benævnte klubber.

Spillerne tilmelder sig elitecenteret inden hver sæson og betaler et gebyr for deltagelse i elitecenteret. Gebyret er, sammen med finansiering fra DIF og DCuF afgørende for at elitecenterets aktiviteter kan drives. Der er endvidere en vis grad af egenbetaling fra spillerne, ifm. deltagelse i Internationale turneringer, samt f.eks. EM, VM og OL.

Share