Danmarks vej til OL er blevet lidt sværere

Danmark er desværre ikke blandt de lande der i første omgang kvalificerede sig til OL 2018.  Det var top 7 nationerne over de seneste VM’er i 2016 og 2017 + plus værtsnationen Korea, naturligvis.  Det var de dårlige nyheder.  De gode nyheder er, at der spilles en kvalifikationsturnering om de sidste 2 pladser for både herrer og damer den 5.-10. december 2017 i Pilzen, Tjekkiet.

 

Herrerne står godt, men feltet er tæt

Efter den flotte VM sølvmedalje ved VM 2016 – som gav 12 points – var der nok kun brug for et enkelt point mere for at kvalificere til OL.  Med andre ord ville en kvalifikation til VM 2017 ved EM 2016 i Glasgow være nok.  Det skete imidlertid ikke.  Holdet skuffede i et tæt felt og sluttede sidst og rykkede i B gruppen.  VM 2017 var således uden dansk deltagelse, og spørgsmålet var, om de 12 points var nok.  Det var lige nøjagtig IKKE nok.  Danmark sluttede lige uden for de 8 kvalificerede hold.

 

Ved OL kval. i Pilzen i Tjekkiet deltager foruden Danmark:  Kina, Italien, Finland, Tjekkiet, Tyskland, Holland og Rusland.  Et meget jævnbyrdigt felt, hvor det er svært at page på favoritter.  2 bud kunne være Danmark, Kina, Finland og Italien..  Finnerne rykkede i B gruppen ved EM 2016 sammen med Danmark, hvor de året før spillede EM semifinale.  De kinesiske fuldtidsproffer endte på 5. pladsen ved det nyligt overståede VM.  Italien gjorde det også godt ved det seneste VM.  Chancerne er således svære at spå om.  Det er et meget lige felt, hvor dagsformen er afgørende.  De hold som formår at forberede sig godt, fokusere på opgaven og holde hovederne kolde i pressede situationer vil komme til OL.

 

Det danske hold skippet af Rasmus Stjerne går til opgaven med stor seriøsitet.  Der skal trænes og spilles meget og de planlægger at tage meget fri fra arbejde, så det hele går op i en højere enhed.  Holdet støttes af Team Danmark, hvilket giver muligheder for at spille mange turneringer og trække på de bedste ressourcer.  De spiller ikke EM lige inden OL kval.  At skulle præstere i to turneringer så tæt på hinanden skønner vi ikke giver mening.  I stedet planlægges med turneringer i Canada, som ligger mere optimalt i.f.t. OL kval.  Det betyder jo så også, at der skal spilles EM kval. for herrerne for at finde det danske hold til B-EM i St. Gallen i Schweiz.

 

En ny start for damerne

Team Lene Nielsen havde en 8. plads med fra VM 2016 og skulle således have et lignende resultat ved VM 2017 for at kvalificere sig direkte.  Det gik som bekendt rigtig skidt og de endte på en 12. og sidsteplads.  Nu var der faktisk mange kampe, hvor de meget tæt på, men lige-ved-og-næsten slår som bekendt ingen mand af hesten.  Der var mange grunde til det dårlige resultat, men skader hos 3 spillere op til VM har haft en væsentlig betydning for at forberedelserne ikke var gode.  Efter VM er holdet desværre gået i opløsning.  Lene, Stephanie og Charlotte er stoppet.  Lene p.g.a. smerter efter operationen for et år siden, hvor hoften aldrig kom i topform og de 2 andre som ikke kunne se sig selv bruge den tid og energi der skal til for at komme i toppen til et OL felt.  Og den øverste halvdel har været målet – ikke ”bare” at deltage ved OL.

 

Det efterlader Denise og Madeleine Dupont tilbage, men som så ikke kan videreføre holdet jf. reglerne, hvor man på et 5 mands hold skal være 3 spillere tilbage eller 2 spillere hvor skipperen er den ene, for at bevare pladsen – i dette tilfælde ved OL kval.  Der skal altså spilles kvalifikation til OL kval. for damerne.  Denne foregår i efteråret og kvalificerer også til EM.  Nu kan man jo spørge:  hvordan kan EM være en god forberedelse til OL kval. hvis det ikke er tilfældet for herrerne?  Svaret er, at det er det nok heller ikke!  Situationen er bare den, at Team Danmark ikke støtter damerne i den kommende sæson frem imod OL kval.  Kombineret med, at der skal spilles hjemligt kval. til OL kval først, er der ikke mange muligheder for at få kampe på højt niveau.  Men lad os se – det er op til holdet der vinder OL kval. at beslutte i samarbejde med mig.

 

Ved OL kval. deltager Danmark, Tjekkiet, Tyskland, Kina, Finland, Letland, Italien, Norge.  Vi stiller under alle omstændigheder med en konstellation, som ikke har spillet på dette niveau sammen for nylig.  Madeleine og Denise spiller med juniorerne Mathilde Halse og Julie Dall Høgh i den kommende sæson.  En spændende holdsammensætning, men også en ny én.  Hvem der ellers stiller op ved vi ikke endnu, men nøgternt vurderet er vi nok ikke favoritter til pladserne der spilles om – men vi går selvfølgelig hårdt efter at lave en god forberedelsesplan for det vindende hold.  Favoritter må være Tjekkiet (semifinale ved EM 2016) og Kina (tidligere verdensmestre), med Tyskland som outsider – og lige bagefter en gruppe med Danmark i.  Så mulighederne er bestemt till stede.

 

Forberedelserne til OL er i gang

For både damer og herrer planlægger vi allerede nu forberedelsen mod OL, såfremt de skulle kvalificere sig.  Disse inkluderer mange forhold, heriblandt en træningslejr i Japan lige inden OL.  Samme sted, som vi var inden VM 2017:  Karuizawa, ikke så lang fra Tokyo. Det er et sted vi kender, hvilket er af stor betydning at være i kendte og gode rammer, når man skal forberede sig på en stor begivenhed.  OL er jo et kæmpe udstillingsvindue for dansk curling, så klubberne skal være klar til at tage imod den interesse de kommer.  Traditionelt set har vi jo haft mange på besøg i klubberne, men det har været svært at fastholde efterfølgende.  Der bliver lavet et stort stykke arbejde for at skabe initiativer for at fastholde flere denne gang – lad os håbe det lykkes.

-Ulrik Schmidt, Sportschef DCuF

Share