– Vi kan overraske

– Vi kan overraske

På fredag går det løs. Danmark møder Norge i åbningskampen ved herrernes VM, og mens det danske hold lige nu er i isolation i den canadiske corona-boble i Calgary, er der god til at indstille det mentale sigtekorn på de opgaver, der venter.

– Der er bare noget helt særligt ved stemningen til sådan et mesterskab. Man finder noget helt særligt frem i sig selv og spiller på et højere niveau, end hvad man er vant til. Man træder ind i en helt anden karakter og er meget fokuseret på at løse en opgave. Vi startede med sporten for glæden skyld, og det er derfor man stiller op til DM. Nu repræsenterer vi vores land og skal løse en opgave, og det er en stor forskel i det mindset, man går til kampene med i forhold til at spille Hvidovre Cup eller Esbjerg Open, siger Mads Nørgaard Rasmussen, der står overfor sit første verdensmesterskab.

– Jeg har spillet VM som junior, men ellers har jeg taget hele turen opad med C-EM, B-EM og A-EM, og nu er turen kommet til VM, som vel er det naturlige næste step. Det er fedt at være med oppe i de rækker. Da jeg spillede junior mødte jeg mange af de samme, jeg skal møde fra de europæiske lande. Hedins hold spillede jeg junior VM imod. Det schweiziske og skotske hold har jeg mødt rigtig mange gange, så det er venner, man skal spille mod, men det bliver fejet af banen på dette niveau. Man er selvfølgelig venner i omklædningen men fjender på banen, og det er fedt at spille på det niveau, siger han.

Anderledes optakt

Hvidovre-drengen, der også har været et smut forbi både Gentofte og Tårnby i sin curlingkarriere, kan se frem til et VM, hvor forberedelserne har været meget anderledes, efter at coronasmitte betød, at den traditionelle VM-kvalifikation måtte afbrydes i december. 

– Vi er vant til at skulle spille om, hvilket team, der skal afsted. Som spillere har vi i denne situation arbejdet for, at der i stedet skulle udtages et hold, for vi har også behov for at udvikle os i en mere professionel retning som sport. Der har været behov for at se på de gamle traditioner på en ny måde, og nu forsøger vi med, at der er kompetente personer, der skal vælge, hvem der skal repræsentere Danmark. Det håber jeg også fortsætter efter corona, for det er et set-up, der giver Danmark nogle bedre muligheder, når nu curling er så lille en sport, som det er nu. Det er selvfølgelig et ærgerligt udgangspunkt for at lave denne type ændringer, men jeg tror på, at det kan bringe os langt fremad, siger Mads Nørgaard Rasmussen.

Det er ikke bare udtagelsen til VM, der har været anderledes. Det samme har måden at gribe træningen an. 

Øget træningsmængde

– Vi har trænet en del mere, end vi har været vant til. Selvfølgelig er det ærgerligt, for sporten generelt at klubberne har været lukket – og ikke mindst for alle de klubmedlemmer, der ikke kan spille. For os som landshold har det givet mulighed for at øge træningsmængden, fordi vi kan komme, som det passer os. Så på den måde har det givet os en mulighed for at skrue op, selvom vi alle glæder os til, at se vores klubkammerater igen, og alle kan komme tilbage på isen.

Den øgede træningsmængde har været nødvendig. For med et sammensat hold, har der været mange detaljer, der skulle på plads.

– Tidligere var det sådan, at vi mødtes med vores eget lille team. Nu er vi flere på holdet, der har meninger om, hvordan træningen skal bygges op. Det giver mange nye idéer, og det betyder, at træningen bliver langt mere produktiv, siger Mads Nørgaard Rasmussen og konkretiserer:

– Et hold har en tendens til at have den samme måde at slippe stenene på. Der har vi været forskellige på de to teams, og derfor har vi haft stort fokus på, at vi skal slippe stenene ens. De skal gerne have samme mængde rotationer og samme curl. Så vi har søgt et release, som vi allesammen kunne lide, og som vi kunne træne på. Vi har ikke haft ret meget tid til at træne det, så det har skulle gå stærkt. Så har vi selvfølgelig skulle ryste holdet sammen, så vi har styr på, hvordan vi kommunikerer på banen. Det har vi også kæmpet med, men vi har spillet mange kampe og sten, så det er gået godt med at få styr på det.

Det har været fristende at skrue træningsmængden så højt op, at der nærmest var mere tid med is under fødderne, end uden. Derfor har det også krævet selvdisciplin at sørge for det rigtige forløb.

Fint at være ‘underdogs’

– Vi har arbejdet med, at vi ikke skulle køre os selv flade, inden vi skulle afsted. Vi har haft brug for at træne rigtig meget sammen, men vi har også skulle holde balancen, så vi ikke kører trætte i det. Så den første del har handlet om teknik, og derefter har det handlet om at slippe stenen rigtigt og få kommunikeret ordentligt på banen, siger Mads Nørgaard Rasmussen, der tror på, at indsatsen i Canada kan byde på overraskelser.

– Vores chancer for at vinde det hele er selvfølgelig meget små. Men jeg håber på en sjetteplads, for OL er det helt store mål. Vi ligger nok i den lave halvdel af de 14 lande, der er med, men det måske kan vi gøre det til en fordel for os. Det oplevede vi ved EM, hvor vi var underdogs hele vejen igennem men vandt en masse, som ingen regnede med. Så de andre lande skal være velkomne til at tænke, at ‘det er bare Danmark, dem regner vi ikke for noget’. For vi kan spille curling, og vi kan være med, selvom vi er en af de få nationer, der ikke er professionelle. Vi kan overraske, men det kræver, at vi rammer en god uge, og det ved vi ikke, før vi går i gang.

Danmarks første kamp er fredag kl. 17 mod Norge, og den kan følges på Eurosport. 

Share