Intet overlades til tilfældighederne

Intet overlades til tilfældighederne

Når de danske kvinder kæmper for gode præstationer på isen i Calgary ved det igangværende VM, er det med canadisk assistance i trænerstolen. Med Kenneth Hertsdahl hjemme i Danmark og Madeleine Dupont på isen i Canada, har Heather Rogers været tilknyttet som træner for holdet ved VM. 

– Jeg er født og opvokset i Calgary, hvor jeg selv begyndte at curle allerede da jeg var 5 år gammel og måtte bære hjelm for at beskytte mit hoved, fortæller Heather Rogers, der som aktiv har været en del af elitemiljøet i Canada indtil sidste år. Sideløbende har hun været træner for en række forskellige herre- og damehold – lige fra U18 og U21 til seniorhold.

– Mine første opgaver som træner var mens jeg gik på universitetet, og der fandt jeg ud af, at det passede mig rigtig godt at være coach for andre. I denne og næste sæson har jeg coachet Jeremy Hartys hold i Calgary, og sidste sæson var jeg tilknyttet Kelsey Rocque’s hold ved tre Grand Slam-turneringer og var med dem, da de i 2020 vandt sølv ved Alberta Provincial, fortæller Heather Rogers. 

Som spiller har hun også været med ved de store Grand Slams, og dermed har hun omgivet sig med den curling-entusiasme, der findes i Canada, i stort set hele livet.

– Curling har en særlig position i canadisk sport. Alle ved, hvad det handler om, og de fleste følger med på TV og har formentlig selv prøvet at spille. Vi har vel 12 ugers live-curling i bedste sendetid på TV fra september til april hver sæson, og under normale omstændigheder er der mange fans til turneringerne, beretter Heather Rogers.

– De fans, der kommer, har god forstand på sporten, og de har en masse respekt for spillerne og for spillet. Der bliver jublet ved de gode skud, mens man forholder sig stille, når nogen misser en sten. Så det er meget respektfuldt og sportsligt at være en del af.

Kendskabet til dansk curling og til de fem danske kvinder, der lige nu repræsenterer Danmark ved VM, er blevet til på ganske kort tid. Alligevel var der allerede inden VM knyttet stærke bånd, som kun er blevet styrket undervejs.

– Før VM har vi forsøgt at lære hinanden at kende så godt som det kan lade sig gøre via Zoom. Og herovre er mit indtryk af dem kun blevet bekræftet. Det er fem fantastiske piger, som jeg straks har fået en enorm respekt for. De er fantastiske at arbejde med og at være sammen med, så jeg føler mig heldig, at jeg er blevet vist den tillid, det er at være deres coach. Det er jeg meget taknemmelig for. ‘Madde’ sagde tidligere til mig, at hun aldrig har mødt en canadier, hun ikke brød sig om. Nu kan jeg i høj grad sige det samme om danskere, lyder det fra Heather Rogers.

Når man følger curling på TV er det ret begrænset, hvor meget træneren må blande sig. En enkelt time-out undervejs i kampen, og så er der mulighed for en snak, når der er pause efter femte ende. Men Heather Rogers opgaver er i lige så høj grad mellem kampene.

– Jeg skal først og fremmest støtte dem og bakke dem op. Som coach er dagene længere, end de er som spiller. For når spillerne ikke er på isen, skal de slappe af og lade op til næste kamp, mens min opgave er at sørge for, at alt er planlagt til næste kamp, og at alt forløber gnidningsfrit op til og under næste kamp. Spillerne skal skånes for alt, hvad der kan forstyrre dem, så jeg sætter mig bag rattet, når vi skal køre, jeg sørger for at bestille mad, sørger for deres tidsplaner o.s.v., siger Heather Rogers og fortsætter:

– Når der er kampe med andre hold, kommer jeg til at se så meget som overhovedet muligt, så jeg kan forberede pigerne på alt fra modstandernes taktik, isens beskaffenhed og hvad der ellers måtte have betydning. Jeg ser det som min fineste opgave at have svar på ethvert spørgsmål, spillerne kunne finde på at stille mig, så jeg er nødt til at være forberedt ned til mindste detalje.

På den måde har det danske hold en solid sidste skanse, der skal skabe ro og overblik, så spillerne kan fokusere på det, der foregår på isen.

– Der er ingen tvivl om, at de går på isen hver eneste gang for at gøre deres allerbedste, og deres måde at finde deres bedste præstationer er ved at nyde hvert øjeblik. Det har været en meget stressende og speciel sæson, men de har været rigtig godt forberedt. De er enormt dedikerede og fokuserede på at præstere godt, og så må vi se, hvor langt det rækker i et VM, der formentlig bliver meget tæt, slutter Heather Rogers.

Næste kamp for Danmark er mod Korea klokken 17 dansk tid. Så mon ikke spillerne hviler lidt endnu, mens Heather Rogers forbereder svar på alle tænkelige spørgsmål, kortlægger koreanernes taktik, forudser isens beskaffenhed – og får klaret al praktikken, så Korea-kampen og tiden frem mod nattens dyst mod Italien er forberedt, planlagt, timet og tilrettelagt.

(Foto: WCF | Steve Seixeiro)

Share