Nordic Junior Curling Tour: Et springbræt for juniorspillere på alle niveauer

Nordic Junior Curling Tour: Et springbræt for juniorspillere på alle niveauer

For de unge spillere – også dem som ikke har spillet internationalt før.

Ideen bag Nordic Junior Curling Tour er at give unge juniorcurlingspillere en smagsprøve på at spille internationalt uden at skulle rejse langt. Touren er en tryg ramme, hvor aktiviteter og turneringer bliver afholdt på skift i klubber rundt i de nordiske lande.  

Siden 2015 har Nordic Junior Curling Tour i alt haft mere end 1.000 spillere og trænere igennem sine turneringer og sommercamps. Der har gennemgående været mellem 8 og 22 hold, som deltager, alt afhængig af tidspunkt på året og placering på det nordiske landkort, fortæller James Dryburgh, grundlægger af NJCT.

NJCTs aktiviteter er altid en blanding af turneringer og sociale events, så der også er fokus på at skabe bånd på tværs af lande og få venner for livet, siger han.

NJCT mixed doubles championship 2022.

Curling har altid været en meget social sportsgren

James Dryburgh er bekymret for, at der ikke sker nok for juniorspillerne ønsker at sætte mere fokus på dem. Det var hovedårsagen til, at han grundlagde Nordic Junior Curling Tour, som er for spillere på alle niveauer.

– Skridtet fra at være en spiller under 16 og til junior elite er stort, og der var ikke noget imellem. Derfor kan NJCT være et springbræt for de unge spillere til næste niveau. Jeg ville gerne skabe en situation, hvor børnene ser op fra telefonen og møder nye mennesker og nye lande og får en kulturel oplevelse.

– Ser du på statistikken, så er antallet af børn, der når til OL, en meget lille procentdel, som i mange andre sportsgrene. Derfor vil det være ærgerligt, hvis vi har alle de her børn igennem turneringer uden at give dem noget mere. Hvis de unge derimod får venner og en oplevelse for livet – ved at komme til f.eks. Sverige og møde andre unge og lære noget om andre landes kulturer – Så har de altid fået noget med.

Samarbejde på tværs af lande

James Dryburgh har spillet curling siden barn og været træner i en årrække. Med alle de gode oplevelser sporten har givet ham, syntes han, at han ville give noget tilbage til sporten. Det var også igennem curling, at han mødte sin svenske kone, som kunne berette om Nordisk Junior Mesterskab, som hun deltog i, dengang hun var junior.

Efter en træningssession i Esbjerg Curling Club, hvor James så plakater fra de tidligere nordiske mesterskaber, besluttede han at forsøge at vække det til live igen. På køreturen hjem begyndte han at ringe rundt, og efter en uges tid havde han fået etableret Nordic Junior Curling Tour sammen med spillere i flere af de nordiske lande.

Vil du med på Nordic Junior Curling Tour?

Så skal du holde øje med hjemmesiden https://www.nordicjuniorcurling.net/

Programmet er ikke det samme hvert år. Niveauet hos deltagerne i er meget varieret. Alle kan melde sig til, også selvom man ikke har spillet internationalt tidligere. Pointen er at børnene langsomt oplever, hvad næste niveau er.

Kommende aktiviteter i sæson 2022/23 er bl.a. et Nordisk Junior Mesterskab i januar 2023, og på tegnebrættet er også arbejder et mixed doubles-mesterskab for juniorer.

Fotos: Stefan Tjärnlund.

Share