Mathilde Halse kan blive Årets Fund 2022

Mathilde Halse kan blive Årets Fund 2022

Med EM Guldet i november og som turneringens bedste spiller på sin position, har Mathilde Halse vist et helt særligt talent, og i år er hun en af de ti nominerede sportsstjerner til Årets Fund 2022.

Feltet af nominerede vidner om, at talentmassen i dansk idræt er stort og stærk, skriver DIF.

I Dansk Curling Forbund er vi meget stolte af, at et curling talent er nomineret, og elitecenterchef Ulrik Schmidt siger:

“Mathilde Halse er en speciel historie. Hun så curling første gang på TV under OL i Sotji i 2014, sammen med sin veninde My (som også er på landsholdet nu), og derefter besluttede de at prøve curling. Det var tydeligt, at Mathilde havde et specielt talent og et meget stort drive. Bestemt også hjulpet af hendes kunstskøjteløbs-aktiviteter. 4 år efter stod hun til OL. Meget grøn  – men hun var der. Ved det seneste OL deltog hun igen, denne gang med mere erfaring. Her gjorde hun det bedre, omend det sammen med holdet kun blev til en 9. plads. 

Ved det nyligt afholdte EM var sagen en helt anden. Hun brændte i den grad isen af og distancerede sine direkte modstandere på 3’er-pladsen i alle kampe. Pladsen er både vigtig og svær at udfylde. Det hører selvfølgelig med til historien, at hendes holdkammerater også spillede fantastisk og var i toppen af statistikkerne. Det gør det ulig lettere at præstere som 3’er, omend det er sjældent med en sådan præstation. Og så er hun kun 23 år gammel!”

Alle specialforbund under Danmarks Idrætsforbund (DIF) har haft mulighed for at indstille atleter, som DIF, Team Danmark og Politiken i fællesskab har vurderet for at nå frem til en nominering af de 10 største gennembrud i det forgangne år.

Prisen bliver uddelt 29. december ved et livearrangement, som for første gang også er åbent for offentligheden.

De ti nominerede til Årets Fund 2022 er:

Atletik
Axel Vang Christensen (18 år). ​Satte europarekord for U20-løbere i 3.000 meter forhindringsløb, deltog trods sin unge alder ved senior-EM og blev europamester for U20 i cross lige før årsskiftet til 2022.

Boksning
Nikolai Terteryan (21 år). ​Vandt guld ved EM for U22-boksere. Vandt seniorturneringen 73rd Strandja Tournament.

Curling
Mathilde Halse (23 år). ​Vandt i november EM-guld med landsholdet og var turneringens bedste spiller på sin position.

Cykling
Malene Kejlstrup Sørensen (20 år). ​U23-europamester i BMX, hvor hendes tid i finalen ville have rakt til en sølvmedalje hos seniorerne. U23-verdensmester, hvor hun i finalen kørte en hurtigere tid end samtlige kvinder i Dame Elite VM-finalen. Vinder af en afdeling af U23 World Cuppen og den samlede U23 European Cup.

Fodbold.
Jesper Lindstrøm (22 år). ​Kåret til den mest værdifulde unge spiller i den tyske Bundesliga, hvor han spiller for Eintracht Frankfurt. Vandt i sommer Europa League med klubben, ligesom han er blevet en fast del af stammen på det danske landshold.

Håndbold
Emma Friis (23 år). ​Fik sit store internationale gennembrud ved EM i Slovenien, da hun både var med til at vinde sølv for Danmark og blev udtaget til mesterskabernes All Star-hold som turneringens mest scorende venstrefløj.

Kano/kajak
Thorbjørn Rask (22 år). ​Blev Danmarks første U23-verdensmester i 5.000 meter enerkajak, vandt en afdeling af seniorworldcuppen og debuterede ved senior-VM med to top-10-placeringer.

Parasport
Alexander Hillhouse (18 år). ​Vandt to bronzemedaljer ved sin VM-debut i parasvømning. Undervejs satte han dansk rekord. Han er den første danske paraatlet med et udviklingshandikap til at vinde medaljer i en paralympisk idræt.

Svømning
Thea Blomsterberg (20 år). ​Fjerdeplads ved EM på langbane i 200 meter brystsvømning og blev den kun anden dansker til at passere den ’mytiske’ grænse på 2 minutter og 20 sekunder på 200 meter brystsvømning på kortbane.

Vægtløftning
Line Ravn Gude (24 år). ​Vandt som den første danske kvinde medalje ved europamesterskaberne i vægtløftning, da hun i 71 kg-klassen sikrede sig sølv. Siden er hun blevet nordisk mester.

Share