Danmark er tilbage i A-gruppen ved VM i kørestolscurling 2023

Danmark er tilbage i A-gruppen ved VM i kørestolscurling 2023

Når den danske trup tager til VM i kørestolscurling i Richmond, Canada, fra d. 4.-12. marts 2023, er det første gang i seksten år, at de danske hold er tilbage i A-gruppen.

Med en flot sølvmedalje ved B-VM for mixed hold i Prag i 2022 sikrede det danske landshold nemlig oprykning til A-gruppen. Her til VM i Canada er to hold af sted. Både et mixed doubles hold af to spillere samt et mixed hold af fire spillere, samt deres trænere.

Deltagelse i VM 2023 betyder, at holdene skal spille om kvalifikation til De Paralympiske Vinterlege i Milano og Cortina i 2026. Så der er lagt op til en spændende uge i Canada.

Holdene er:

Mixed hold: Skipper Kenneth Ørbæk, Sussie Nielsen, Michaell Floyd Jensen og Niels Peter Nielsen samt træner Kasper Wiksten.

Mixed doubles hold: Helle Christiansen og Jack Brendle samt træner Per Christensen.

Gode fremtidsudsigter for elite kørestolscurling

John Petersson, formand for Parasport Danmark siger:

– Dansk Curling Forbund rakte i efteråret ud til os i forhold til, hvordan vi sammen kunne fremme kørestolscurling og fremadrettet opnå solide internationale resultater. Med en sølvmedalje og oprykning til A-gruppen for mix holdet efter 17 års tørke, var vejen til PL i 2026 pludselig blevet noget kortere, ligesom par mix med stor sandsynlighed også er på programmet, og hvor VM vil være en mulighed for at måle os med konkurrenterne – og forhåbentlig tage de første positive skridt mod PL.

Med det afsæt har Parasport Danmark valgt at give de to hold økonomisk støtte og i det hele taget støtte op med de særlige kompetencer, som vi har, bl.a. indenfor klassifikation af spillerne.

Henrik Christoffersen, bestyrelsesformand for Dansk Curling Forbund siger:

– Holdene har virkelig trænet hårdt for at komme hertil, og det er fantastisk, at dansk kørestolscurling er tilbage i A-gruppen. Vi arbejder lige nu med at finde en struktur for, hvordan elite kørestolscurling bliver en del af Dansk Curling Forbunds Elitecenter, som det er planen for i næste sæson. Her kommer kørestolsspillerne til at deltage i landsholdssamlinger og curlingtræning sammen med de øvrige elitespillere.

Outsidere med stenen sat mod deltagelse ved PL 2026

Ved VM er holdene på papiret outsidere, da de lige er rykket op fra B-gruppen, og målet er foreløbig at forblive i A-gruppen og kvalificere sig til PL i 2026.

Fra de tidligere sejre tilbage i tiden kribler det for at nå nye medaljer. På mixed holdet drømmer Sussie Nielsen og Kenneth Ørbæk om at få udskiftet sølvmedaljen med en guldmedalje. Det må være på tide, siger de, med et smil.

De har begge tidligere vundet sølvmedalje ved VM for hold i Skotland i 2005 samt en femteplads ved de Paralympiske Lege i 2006, hvor kørestolscurling var med for første gang.

For Michaell Floyd Jensen og Niels Peter Nielsen er det første gang, at de skal med til VM og Niels Peter Nielsen har som holdets yngstemand kun spillet i to år.

Mixed holdet: Sussie Nielsen, Niels Peter Nielsen, Michaell Floyd Jensen, Kenneth Ørbæk og træner Kasper Wiksten.

På mixed doubles holdet er Jack Brendle og Helle Christiansen samlet som et stærkt par, der i januar vandt DM 2023 i Mixed Doubles kørestolscurling.

Jack Brendle og Helle Christiansen vinder Mixed Doubles kørestols DM 2023.

Spilleprogram ved VM 2023

Nogle af de danske kampe kan ses på Recast.tv

(Tidspunkter er lokal tid – i Danmark betyder det + 9 timer)

VM for mixed doubles 2023

4. marts kl. 9.00: Danmark – Canada

5. marts kl. 9.00: Danmark – Tyskland

5. marts kl. 16.00: Sverige – Danmark

7. marts kl. 9.00: Danmark – Letland

8. marts kl. 9.00: Danmark – Italien

8. marts kl. 16.00: Japan – Danmark

9. marts kl. 18.00: Korea – Danmark

10. marts kl. 19.00: England – Danmark

VM for mixed hold 2023

(Tidspunkter er lokal tid – i Danmark betyder det + 9 timer)

4. marts kl. 12.00: Sverige – Danmark

4. marts kl. 19.00 Danmark – Norge

5. marts kl. 12.00: Italien – Danmark (se med på Recast.tv)

5. marts kl. 19.00 Danmark – Skotland

6. marts kl. 12.00: Korea – Danmark

6. marts kl. 19.00: Letland – Danmark

7. marts kl. 12: Danmark – Kina (se med på Recast.tv)

7. marts kl. 19.00: Japan – Danmark

8. marts kl. 12.00: USA – Danmark

8. marts kl. 19.00: Danmark – Tjekkiet

9. marts kl. 12.00: Danmark – Canada

Fotos:

B-VM 2022. WCF/ Hellen Koskinen,

DM 2023. Esbjerg Curling Klub.

Share