Øvelse 2 – fokus på vejrtrækningen.

Vi mennesker har meget mindre kontrol over vores tanker og følelser, end vi tror.  De fleste af vores tanker har et negativt indhold, men det gør ikke noget, så længe vi ikke tillægger dem stor betydning.

Når man som spiller skal performe, så kan der hurtigt opstå negative tanker som: jeg kan ikke finde ud af det? er jeg overhovedet godt til det? hvad hvis jeg taber? Disse tanker medfører ofte følelser som: angst, nervøsitet, ondt i maven, svedige hænder, trykken for brystet, en knude i halsen osv.

Tankerne kan have stor betydning for din præstation i en konkurrencesituation. Det kan gøre at du kommer til at fokusere på andre ting, end den opgave du står overfor.

Øvelse: Afslapning – sæt dig på en stol eller læg dig på gulvet. Luk dine øjne. Brug ca. 10 min på afslapningsøvelsen.

Luk dine øjne og fokuser på din vejrtrækning. Du skal ikke ændre på den, eller anstrenge dig for at gøre den dybere eller andet. Bare bemærk den. Hvor kan du tydeligst mærke din vejrtrækning? Det er måske i maven, i brystet eller i næsen.  Læg mærke til den luft der kommer ind og ud af din næse når du trækker vejret. Er der forskel på temperaturen på din indånding og din udånding eller er temperaturen den samme? Mens du fokuserer på din vejrtrækning, så slapper du mere af i kroppen. Du kan mærke dine skulder søger mod underlaget. Dit bryst og hoved søger mod underlaget. Din mave slapper af ligesom dine ben og arme.

Mens du ligger på gulvet og holder fokus på din vejrtrækning, så læg mærke til de tanker der kommer forbi. Prøv at registre tankerne. Hvad handler de om? Handler de om curling, øvelsen, din familie eller noget helt andet? Det er helt normalt, at der kommer forskellige tanker forbi, når man ligger på gulvet med lukkede øjne. Du skal derfor ikke prøve at bremse tankerne eller skubbe dem væk. Prøv i stedet at registre tankerne. Er der nogle tanker der går igen? Er der et bestemt tema for tankerne? Når du registrerer tankerne, så sig tak til dem og vend dit fokus tilbage til din vejrtrækning. Du skal ikke blive sur eller irriteret over at de fokus flyder væk. Accepter i stedet de tanker der kommer forbi, og vend derefter din opmærksomhed tilbage til din vejrtrækning.

Når du er klar, så tag tre ind – og udåndinger. Blink øjnene åben og vend tilbage til lokalet, som du ligger i sammen med de andre fra dit hold.

Diskuter i gruppen eller reflekter med dig selv. Hvordan var denne øvelse for dig? Hvilke tanker kom frem? Kunne du komme tilbage til din vejrtrækning?

Share