Øvelse 3- giv plads/body scan

I denne øvelser arbejder du med at give plads til de spændinger, du har i kroppen. I øvelsen fokuserer du på kroppen, og trækker vejret der hvor du føler spændinger.

Jo mere du øver dig – jo bedre bliver du.

  • Du starter med at lave en kropsscanning. Slap af i dit hoved, slap af i dine øjne, øre og mund. Du mærker hvordan din kæbe slapper af, og hvordan dine skuldre søger mod underlaget. Du slapper af i dit bryst og i din mave. Du slapper af i dine overarme og derefter dine underarme. Du slapper af i dine fingre. Imens din krop falder til ro, så bemærk om du føler nogle spændinger i kroppen eller andet der er ubehageligt. Du skal ikke ændre på noget, men du registrerer det bare. Det kan være spændinger i din nakke eller i dine skuldre. Det kan være en knude i maven eller i halsen. Det kan også være begge dele. Du retter igen fokus mod din kropsscanning og slapper af i dine hofter. Du slapper af i dine lår og underben. Til sidst slapper du af i dine fødder. Du mærker hvordan din krop bliver tung og søger mod underlaget. Fokuser nu på den spænding der generer dig mest.
  • Træk vejret ind i og rundt om den spænding, prøv at lav ekstra plads netop der. Begynd med få dybe vejrtrækninger. Jo langsommere dine vejrtrækninger er desto bedre. Du må gerne være opmærksom på at tømme dine lunger helt, inden du trækker vejret ind igen. Jo mere du trækker vejret ind i det anspændte område, jo mere sænker anspændtheden sig. Du lader anspændtheden være der, selvom den kan være ubehagelig. Hvis dine tanker begynder at vandre, så vender du bare tilbage til anspændtheden i kroppen. Det er ikke meningen at du aktivt skal ændre på ubehaget i din krop, men prøv i stedet at rum ubehaget. Hvis din anspændthed eller dit ubehag går væk af sig selv, så er det også okay. Målet er at acceptere ubehaget og bare lade det være. Tag nogle dybe indåndinger og nogle lange udåndinger. Når du er klar, må du gerne åbne dine øjne og komme tilbage til lokalet.

Reflekter selv eller i en gruppe over øvelsen. Hvordan føltes denne øvelse for dig? Hvordan var det at give plads til ubehaget eller den spænding der sad i kroppen? Hvilken betydning havde vejrtrækningen?

Share