Wiksten – den rutinerede VM-debutant

Wiksten – den rutinerede VM-debutant

Der er masser af rutine bag, når Kasper Wiksten sætter sine sten for det danske herrelandshold i curling. Trods sine 40 år, har han endnu ikke optrådt ved et ‘rigtigt’ VM, men han har været en vigtig del af udviklingen af dansk herrecurling de seneste år.

For efter at have været en del af den elite, der spillede internationale mesterskaber i hans juniortid, har de seneste år både budt på triumf ved B-EM, da han sammen med Danmark spillede landsholdet op i det fineste europæiske selskab, ligesom han var med ved seneste EM, hvor det blev til en flot fjerdeplads.

– Det er noget specielt for mig, for det er mit første VM. Jeg skulle også have været afsted sidste år, hvor det blev aflyst, så jeg glæder mig bare endnu mere nu, til at skulle spille mod verdens bedste, siger Kasper Wiksten.

Både juniormesterskaberne og de seneste års EM-oplevelser har givet ham gode erfaringer og en god fornemmelse af, hvad der venter, når det for alvor går løs i Calgary.

– Det er meget struktureret og tingene skal foregå på en struktureret måde. Og i år bliver strukturen nok endnu mere hård, for der er endnu mere at tage hensyn til. Men et VM handler også om at måle sig med verdens bedste, skabe og vedligeholde venskaber i hele verden og i det hele taget er det bare stort at deltage ved den slags. At det foregår i Canada gør det kun endnu større, selvom vi kommer til at mangle den oplevelse det er, når der er masser af tilskuere, siger Kasper Wiksten.

Han har prøvet at spille VM i Canada en enkelt gang. Det var i 2017, hvor han repræsenterede Danmark sammen med sin datter, der dengang kun var 12 år gammel.

– Det var en helt speciel oplevelse, siger Wiksten, der dermed kvalificerer sig selv til titlen som hele Danmarks curling-far; bogstaveligt talt. Og der er ingen tvivl om, at der bliver heppet med hjemmefra, når familien følger Kasper Wiksten og resten af det danske hold. For muligheden for at spille sammen med sin datter har nemlig også betydet, at Hvidovre-knægten har skiftet klub til Tårnby.

Ved VM er det hele Danmark, der skal repræsenteres. Og det bliver med et andet afsæt, end ved tidligere mesterskaber. 

– Der har ikke været så meget optakt til VM. De fleste af os har bare trænet og trænet og kæmpet for at holde motivationen, fordi man ikke har vidst, om det ville blive aflyst igen. Da vi i december fik at vide, at VM ville blive gennemført, så skete der en masse, og motivationen kom tilbage for fuld styrke. Vi prøver noget nyt med et hold, der er udtaget fra to forskellige hold. Og vi er jo ikke mere konkurrenter, end at vi også er gode venner, så vi er et team af fem rigtig gode spillere, og hvis vi får det til at køre, så skal det nok blive godt, siger Wiksten.

Et godt resultat vil være en plads blandt de bedste otte, men med OL i Beijing i februar 2022, går drømmene en smule højere.

– Lige nu er OL ret langt væk. Kan vi komme hjem med en 8. plads vil jeg personligt være godt tilfreds, for det vil være et godt afsæt til OL-kvalen i december. Vi skal have en top 6 placering med hjem fra VM for at være direkte kvalificeret til OL, og det bliver hårdt. Men med lidt held og godt spil kan det lade sig gøre, selvom der er andre hold, der har langt bedre forudsætninger end os, siger Ksaper Wiksten og udråber de samme VM-favoritter som flertallet.

– Canada er nok favoritter, men der er også nogle svenskere, der ligger lige bag dem. De er nr. 1 på verdensranglisten, og forsvarende mestre det meste af vejen rundt, så det ligger til de to lande, når vi taler om, hvem der skal kæmpe om det i finalen, slutter han.

Share