En god mavefornemmelse

En god mavefornemmelse

Han er et velkendt navn i dansk curling. Og nu skal vi også vænne os til at se hans navn som landstæner. Kenneth Rifbjerg Hertsdahl overtog landstrænerposten sidste år, men på grund af coronasituationen er det først nu, at der for alvor er kommet fart i opgaverne. Om et par uger begynder VM i Canada, og her har landstræneren stået for en ganske særlig opgave – nemlig at udtage et VM-hold.

Traditionen er, at forskellige teams kæmper om at kvalificere deres hold til at repræsentere Danmark. Men da VM-kvalifikationen i december måtte afbrydes på grund af corona, besluttede Team Krause og Team Thune at trække sig – for i stedet at lade landstræneren udtage den trup, som kan skabe de bedst tænkelige resultater for Danmark. 

– Jeg tænkte til at starte med, at det nok blev en nem opgave, men det har altså givet søvnløse nætter med alle de muligheder, der var. Jeg har talt meget med drengene og integreret dem meget i beslutningerne. Der var tre, der skulle sorteres fra, og det har ikke været fordi, de ikke var gode nok. Det har handlet om et udtage et hold, der udgør den bedste helhed, fortæller Kenneth Rifbjerg Hertsdahl. 

– Jeg havde en mavefornemmelse fra begyndelsen, og den er der kommet lidt ændringer til, men ellers har den holdt nogenlunde stik. Jeg er ked af at måtte skuffe nogle, der gerne ville have været med, men det er vigtigt, at de hele tiden holder sig klar, for man ved aldrig, hvad der sker i disse coronatider.

Landstræneren har mange års erfaring at bygge sine beslutninger på. Næsten 35 år på curlingisen har givet masser af rutine som både spiller og træner.

– Jeg har selv spillet siden 1988. Det har stort set været med det samme hold alle årene igennem, og vi har hyggespillet i de seneste år også. Vi var med til VM for juniorer frem til 1994, og derefter kom seniorrækkerne med en masse EM og VM og andre turneringer. I 2007 fik vi bronze ved EM, og så var jeg nået til et punkt, hvor det mest skulle handle om at hygge mig, husker landstræneren.

– Siden har jeg været juniortræner og haft det lidt hyggeligt med det, og i 2015 blev jeg landstræner i Spanien. Vi stoppede samarbejdet sidste år, hvor Danmark savnede et par landstrænere, og det var en spændende mulighed. Så jeg tog opgaven sammen med Mikkel Qvist, der dog er stoppet igen – og sammen med Madeleine Dupont, siger Hertsdahl.

Muligheden for at udtage de fem spillere, der udgør den bedste helhed for dansk curling, var vanskelig for landstræneren.

– Den bruttotrup, vi har i Danmark nu, består af superdygtige spillere. Jeg kan ikke lære dem en hel masse, men jeg kan måske se nogle små finesser, jeg kan byde ind med, og så kan jeg bidrage med al min erfaring. Det er nyt for et par af dem, at skulle spille VM, så der skal jeg være den rolige type, de kan læne sig op ad. Jeg har også lært meget af at være spansk landstræner, så det er en god blanding af alle de erfaringer, jeg har opbygget gennem årene, siger han og fortsætter:

– Vores hold består nærmest af fem skippere. Jeg har valgt, at Mikkel skal spille 4’er. Han har mest erfaring, så det var ret oplagt. Men resten har været svært, og vi havde kun få uger til at udtage holdet. Meget handler også om den aktuelle form, de er i, for som hold skal vi klare mindst 13 kampe derovre. Vi har otte gode spillere, men en del af dem er bedst i bestemte positioner, og der har været lidt forskel på spillernes fysiske form. Derfor har det også handlet om at finde de spillere, der er stabile, og som kan udfylde flere pladser. Jeg ville gerne have en fleksibel reserve, der kunne betyde, at vi kunne dække andre pladser ind, hvis der blev behov for det, for der er nødt til at være en fleksibilitet i den samlede trup.

Siden truppen blev udtaget er der blevet arbejdet hårdt på isen i elitecentret i Hvidovre. Og Kenneth Rifbjerg Hertsdahl har nydt at have spillerne tæt på. For selvom opgaven som landstræner i Spanien var spændende og på alle måder positiv, så er der en forskel, når spillerne er til rådighed med kortere varsel.

– Jeg var med i Spanien i nogle træningsweekender. De trænede oftest i Schweiz i weekenderne og i sommerferien. Så jeg var med ved træningssamlingerne og turneringerne, men jeg boede ikke dernede. Det er noget andet at være herhjemme og have spillerne tæt på. Det var noget andet, når det foregik på afstand. Nu har vi en tættere kommunikation, og det er nemmere at tage et par ekstra timer nu og da, når det er påkrævet, siger landstræneren, der har stor tiltro til den danske trup, selvom optakten til VM har betydet, at der er flere åbne spørgsmål.

– Vi har et godt hold, men vi skal op imod en række professionelle hold. Drømmen er selvfølgelig at komme i top 6, men vi skal være meget tilfredse, hvis vi kan slutte i top 8. Mindre kan også være godt nok, hvis vi får et godt udbytte med hjem som hold. Det er nogle særlige forudsætninger, og derfor er det svært at spå om. Individuelt har vi nogle superdygtige spillere, der kan spille op med alle de andre, men hvordan truppen fungerer efter så kort tid sammen, det ved vi ikke, før vi er der, siger Hertsdahl og slutter:

– Canada og Sverige ligger altid i toppen, og Schweiz og Skotland er almindeligvis også med i slutspillet. Men de øvrige nationer er meget jævnbyrdige, så hvis vi går til opgaven med panden oprejst, godt humør og ingen sure miner, så kan vi nå langt. Vi overraskede og blev nummer fire ved EM sidste år, og der var ingen, der troede på, at vi kunne nå noget som helst. Så jeg har en god ro i maven, og jeg har ikke fortrudt mine valg, slutter han.

VM i Calgary, Canada, indledes 2. april mod Norge.

Share