Tillykke til alle – dansk curling fylder 50 år

Tillykke til alle – dansk curling fylder 50 år

50 år. Det burde fejres med pomp og pragt. Med fester, fejringer og masser af gode minder. Det var faktisk også planen, men som alt andet i 2020 har de store planer ikke været mulige at gennemføre. Uanset hvor ihærdigt vi fejede foran den sten, vi havde sendt afsted, så nåede den ikke i hus. Dertil var isen for ujævn – og den store corona-pandemi satte en stopper for stenene.

Det betyder ikke, at vi ikke skal fejre, at Dansk Curling Forbund i dag fylder 50 år. Den fysiske fejring må vente, til det igen er sundhedsmæssigt forsvarligt at invitere jer alle til at fejre den store dag med os. Men vi håber, at I har nydt dagens tilbageblik på Facebook, og at I har delt jeres bedste curling-øjeblikke med hinanden. Og at I kan lide vores lille overraskelse, som I finder under denne artikel – nemlig et nyt logo for Dansk Curling Forbund, som signalerer, at vi er en moderne sport, der følger med tiden, og som er klar til at vise sig frem med stolthed og ære, både lokalt, nationalt og internationalt.

For dansk curling er på ingen måde slået ud, selvom coronavirus har spillet nogle effektive take-outs på årets projekter og initiativer. Dansk curling stikker dybere, end at et enkelt år kan bringe os ud af kurs, og det skyldes i særdeleshed det store arbejde og den flotte udvikling, vores sport har været igennem i de foregående 50 år.

Siden forbundet blev stiftet i 1970 er vi blevet en sport, som de fleste danskere kan forholde sig til. Vi er den eneste vintersport, der har hentet danske medaljer ved et vinter-OL, og vi har været repræsenteret ved alle Olympiske Lege, siden curling kom på programmet i 1998.

Den store curling-verden er i hastig udvikling, og i et lille land som Danmark skal vi gøre os rigtig umage med at følge med. Men vi skal gøre det på vores måde, for mens flere og flere curlingnationer øger deres professionalisme og styrker økonomien, så er vi i Danmark stadig en sport, der er drevet af frivillige.

Det er bredden i sporten, der skal skabe grundlaget for fremtidens elite – og det er eliten, der skal skabe nogle store sportslige øjeblikke, som bredden kan spejle sig i. Derfor glæder vi os rigtig meget over, at vi i de seneste år har oplevet en medlemsfremgang, og at vi er lykkedes med at skabe et stærkt koncept for vores nye elitecenter – selvom vi har mistet vores Team Danmark-støtte. Elitecentret skulle for alvor være sat igang dette efterår, men hverken tankerne eller koncepterne har været spildt, for de betyder, at vi er igang, og at vi er klar til at intensivere elitearbejdet, så snart der for alvor bliver åbnet op for sluserne efter corona-pandemien.

Vi er i fuld gang med at skabe grundlaget for fremtiden i dansk curling. Det gør vi både ved et mere struktureret elitearbejde, men også ved at styrke organisationen i forbundet, så de enkelte klubber kan få den sparring og udvikling, der skal til, for at curling fortsætter sin vej til at blive danskernes foretrukne vintersport. For vi er en sport, hvor alle kan være med, og hvor alle kan føle sig godt tilpas.

Vi investerer i uddannelse, træningslejre, dommerkurser og kurser i is-teknik, ligesom vi arbejder benhårdt for, at vi skal optimere træningsfaciliteterne for både bredde, elite og kørestols-spillere. Det er vejen frem, når vi skal trække flere curlingspillere til og samtidig øge vores muligheder for at vise os i frem i verden. 

Vi har sat det rigtige hold til at løfte både vores kommunikation og til at udvikle curlingen i Danmark. Vi arbejder mere strategisk og langsigtet end nogensinde før og det er vigtigt at se længere end morgendagen. Vi skal eksempelvis se på mulighederne for at samarbejde med nogle af de andre vintersportsgrene. Vi har garanteret mange ens interesser og udfordringer og et fælles ønske om at udbrede kendskabet til vores vintersportsgrene. Samarbejde kunne også være givtigt med andre sportsgrene, når der skal bygges nye haller. Eksempelvis tyder det på at der kan være en stor og ikke mindst bæredygtig fidus i at lade overskudsvarme fra vores køleanlæg blive genbrugt til opvarmning af vandet i svømmehaller. Vi skal tænke stort og måske kan samarbejdet betyde nye curlinghaller i fremtiden, så vi både kan få en større geografisk spredning af curlingsporten i Danmark, og så vi samtidig kan sikre mere og bedre is-tid i de eksisterende klubber.

Vi vil styrke bredden. Både socialt og kompetencemæssigt. Det skal være muligt for alle, uanset niveau at blive bedre og træne curlingen i det omfang man ønsker. Der skal være plads til alle og vi skal favne bredt. Vi har plads til både mænd, kvinder og alle derimellem og det skal stå klart, at Curling er en fællesskabssport med gode oplevelser, stærkt sammenhold og mulighed for selvudvikling. 

Som sportsforbund og medlem af Danmarks Idrætsforbund giver det ikke kun mening at gøre vores sport let tilgængelig for alle. Det mener jeg er vores pligt. Foreningsliv og sportsfællesskab er med til at løfte individer, skaber glæde, styrker folkesundheden og sikrer store oplevelser. 

Det er ikke en udvikling, der kommer fra det ene øjeblik til det andet. Indtil videre har vi været godt igang i 50 år, og i morgen tager vi fat på den første dag i de næste 50 års udvikling. Det gør vi med et nyt og mere moderne udtryk i vores nye logo, som vi er rigtig stolte over at kunne præsentere jer for.

Tak og tillykke til alle, der har bidraget indtil nu. Tak og tillykke til alle frivillige ildsjæle, der er helt og aldeles uundværlige i en sport som vores. 

Tak og tillykke til alle, der fortsat bidrager til, at dansk curling kan fortsætte sin udvikling og skabe store øjeblikke på alle niveauer.

De bedste hilsner

Henrik Christoffersen
Formand, Dansk Curling Forbund

Share